06 36 520 240 • Utrecht / Vleuten info@burnout-experts.nl

Inspiratie van Burn-out Experts

Inspiratie van Burn-out Experts

Burn-out experts schrijft

Blogs, artikelen
Burn-out, wat is dat?

Burn-out, wat is dat?

Over burn-out wordt veel over geschreven. Onze Sophie Hickox, GZ-Haptotherapeut geeft haar eigen visie.   Burn-out, wat is dat? Bij een burn-out is de persoon, emotioneel én fysiek, uitgeput of opgebrand. Dit is het gevolg van...

Lees meer
Burn-out overwinnen: Jannie 2.0

Burn-out overwinnen: Jannie 2.0

Jannie zit al drie maanden thuis met een burn-out. “Niets voor mij”, zegt ze, “ik ben dol op mijn werk en heb een fijn leven.” Ze komt voor haar eerste coach sessie. Het diepe weten “Ik ben het even helemaal kwijt. Ik herken mezelf niet.”...

Lees meer

Burn-out experts in beeld

Instagram Vlogs (komt er aan)

Anderen inspireren ons

Boeken, filmpjes

Goede Boeken

'De herondekking van het lichaam' Bregje Hofstede
Een van onze favorieten!

‘Mijn lichaam was iets dat mijn hoofd ronddroeg, hinderlijk traag overigens, en mijn pen vasthield, een noodzakelijk kwaad.’ In De herontdekking van het lichaam gaat Bregje Hofstede op zoek naar een antwoord op de vraag waarom zij zich vervreemd voelt van haar lichaam. Hoe heeft de breuk tussen lichaam en geest kunnen ontstaan? Hoe speelde die mee in de burn-out die ze op haar vierentwintigste kreeg? Hoe kun je schrijven met je lijf?

Hofstede vertelt hoe ze in een burn-out terechtkwam en zich er langzaam aan ontworstelde, en gaat op zoek naar de filosofische en maatschappelijke context van die ervaring. Het resultaat is een doorleefd relaas over de gezondheidsrage die niet over welzijn gaat, maar over presteren; over het filosofische ideaal van zelfkennis en waarom dat zo zelden op het lichaam werd toegepast; en wat er gebeurt als je dat toch doet.

'Haptotherapie bij Burn-out' M.Lindeboom e.a
Zes GZ-Haptotherapeuten bieden in deze publicatie een kijkje in hun keuken. Het hart van het boek bestaat uit vier casubeschrijvingen van een herstelproces na burn-out. Verder treft u (wetenschappelijke) inzichten aan over burn-out en ons stresssysteem.

De client die bij een haptotherapeut is (geweest) kan veel herkennen in de opgenomen casuistiekbeschrijvingen. De (potentiele) verwijzer krijgt inzicht in het specifieke aanbod van de haptotherapeut voor mensen met burn-out. (Aspirant-)haptotherapeuten kunnen de betrokken professionaliteit herkennen en in dit boek verdieping vinden.

Het boek sluit af met een rode draad van haptonomische kenmerken van mensen met burn-out en het haptotherapeutisch behandelaanbod.

'Bey bey burn-out' Mascha Mooy
Vooral een goed boek voor werkgevers.

In “Bye Bye Burnout” leert Mascha Mooy je de signalen van burn-out op de werkvloer te herkennen en er adequaat mee om te gaan. Als je organisatie geen strategisch beleid heeft om uitval door burn-out te voorkomen, kost het veel geld en is zowel medewerker als manager de dupe. Dit boek helpt daar verandering in te brengen. Het laat zien welke verschillende stadia burn-out kent, hoe je omgaat met een uitgevallen medewerker (en zijn of haar collega”s), wat je kunt doen om het herstel te bevorderen en hoe je de re-integratie het beste vormgeeft. Verder nog advies en bewezen effectieve tips om burn-out te helpen voorkomen. Want dat is uiteindelijk waar je naar streeft: een werkomgeving waar burn-out geen kans krijgt

'Zelfcompassie' Kristin Neff
Compassie hebben met anderen, dat lukt meestal wel. Maar compassie hebben met jezelf is vaak een stuk moeilijker. Dat ontdekte psychologe en boeddhist Kristin Neff na haar pogingen om los te komen van de problematische relatie met haar vader. Zelfcompassie gaat volgens Kristin Neff om drie dingen: begrip voor jezelf als je het moeilijk hebt, acceptatie dat lijden onvermijdelijk deel uitmaakt van het leven, en het onder ogen zien van je eigen emoties, zonder te oordelen.

Neff doceert psychologie aan de universiteit van Texas. Ze werd bekend door haar onderzoek naar zelfcompassie en door de bestseller ‘De paardenjongen’ over een reis door Mongolië met haar autistische zoontje.

'De moed van imperfectie' Brené brown
Dit boek gaat over de levenslange reis van ‘Wat zullen anderen wel niet denken?’ naar ‘Ik ben goed genoeg’.

Brené Brown beschrijft in De moed van imperfectie hoe moed, compassie en verbondenheid een belangrijke plek in je leven kunnen krijgen. Op basis van haar jarenlange studie kwam ze tot tien stellingen over een ‘bezield leven’: leven vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent. Op haar eigen, eerlijke, warme en grappige manier moedigt ze de lezer aan om perfectionisme te laten varen, stress als leefstijl los te laten, te vertrouwen op intuïtie en creativiteit de ruimte te geven.

Brené Borwn werd echt bekend met haar Ted talk “De kracht van kwetsbaarheid”

'Op de bank' Florien vaessen
Op een ochtend stond ze klappertandend onder de douche. Op, uitgeput, helemaal leeg. De dag ervoor was ze nog gewoon aan het werk.

Florien werkt bij een bank op de Zuidas toen ze een burn-out kreeg. Ze beschrijft in mooie taal wat er in haar hoofd en lijf afspeelde tijdens haar burn-out. Met heeft een openhartig zelfdzaam goede zelfreflectie.

In Op de bank schetst Vaessen met onderkoelde humor en veel gevoel voor understatement de jungle van de apenrots: de survivors en de verbeten kantoortypes, tenenkrommende vergaderingen en hilarische leiderschapsprogramma’s – en haar eigen aandeel daarin.

'Gek op stress' Kuijsten & Hamming

Dit boek is niet alleen een feest om te lezen vanwege de kleurige vormgeving maar ook omdat het vrij compleet beschrijft wat burn-out is, wat je kan verwachten en wat je kan doen om er van te leren. Kuijsten en Hamming schrijven op een leuke, losse manier met veel anekdotes.

 

'Nooit meer te druk' Tony Crabbe

We meten ons het merk ‘druk,druk’ aan, alsof je daar trots op moet zijn en het not done is dat je het niet druk hebt.

Tony Crabbe gebruikt nieuw psychologisch onderzoek en biedt heldere strategieën voor een opgeruimd hoofd en leven, met gerichte aandacht op wat je doet.

‘Een boek als Nooit meer te druk zorgt ervoor dat je je bewuster wordt van jezelf en je gedrag. Na het lezen van Crabbes boek kun je nooit meer met goed fatsoen zeggen dat je het druk hebt.’ – AD Magazine

Filmpjes / podcast

Burn-out kosten voor organisatie | herken signalen

Wat kost een burn-out | herken de signalen

Filmpje van Arbo-net.

Wij geven workshops voor leidinggevenden om de signalen te gaan herkennen. Zie kolom trajecten leidinggevende; workshop preventie burn-out. (klik hier)

brainwash talk 'De mens is een emotioneel wezen' | Glenn Helberg, psychiater

Glenn legt haarfijn uit hoe angst, stress, emoties werken in ons brein.

De mens is niet alleen een denkend, maar vooral ook emotioneel wezen, stelt psychiater Glenn Helberg. Pas als je dat voldoende beseft, kun je je openstellen voor een ander.

Podcast| 'een gezonde dosis', oorzaak van burn-out volgens Jentien Keijzer
yoga | beginner | kassandra

Fijne yoga lessen en Kassandra is een prettig mens.

Vanaf 10 minuten tot 1 uur lessen. Yin-stretch en vinyasa lessen.

A collection of Yoga Classes suitable for anyone new to Yoga. Beginner yoga classes will give you the foundation you need to start your yoga journey. Build strength and flexibility with these classes in the hatha, vinyasa, power and yin yoga style.

playlist Kassandra beginners yoga

meditatie | travis elliot

Nicolette is groot fan van Travis. Hij geeft fantastische diepgaande geleide meditaties.  Het brengt mij vaak meer innerlijke vrede. Vanaf 15 minuten tot 30 minuten.

meditaties van Travis Elliot

Podcast | bedrijfspsycholoog Frederik Anseel; hoe werknemers behoeden voor burn-out
‘De basis van management is simpel: mensen het gevoel geven dat ze ertoe doen’

Bedrijfspsycholoog Frederik Anseel over hoe je bedrijven organisch kan veranderen, werknemers kan behoeden voor burn-out