06 50 40 55 69 • Utrecht / Schoorl info@burnout-experts.nl

Heb ik een burn-out?

 

 

 

 

 

 

Het is je allemaal te veel. Je bent hondsmoe en het weekend is te kort om helemaal tot rust te komen. Slapen lukt niet zoals je wilt, je concentratie is ver te zoeken en je maakt steeds meer fouten. Je moet extra je best doen om het allemaal voor elkaar te krijgen. Je bent niet de persoon die je wilt zijn en je vraagt je af: heb ik een burn-out?

Er mee doorlopen is funest

Twijfel je aan een burn-out dan is het hoog tijd dit duidelijk te krijgen. Neem je twijfel serieus en ga het uitzoeken. Velen zijn je voor gegaan en hebben hun twijfels in de wind geslagen waarna ze maanden uit de running waren met een burn-out.
Hoe dat komt? Ze hebben de voortekens genegeerd en zijn maar door gegaan; even de schouders er onder, flink zijn en niet zeuren.
Waarom doen ze dit? Omdat toegeven dat ze een stap terug moeten doen of niet meer kunnen bloody scarry is. Dat past niet bij wie ze dachten te zijn of wie ze denken te moeten zijn voor een ander. Hieronder zit een oerangst die in ons allen huist: bang om uit de tribe verstoten te worden.

Onze tip is: wees flink door te erkennen dat het zo niet verder gaat en er iets moet gebeuren (ook al weet je nog niet wat er moet gebeuren).

Hoe kom je er achter of je burn-out hebt?

Hoe kom je er achter of je overstresst bent, overspannen of burn-out? Of wellicht iets anders onder de leden hebt. Burn-out heeft veel overlap met depressie en overgang. Vermoeidheid, de kensymptoom van burn-out, kan ook veroorzaakt worden door andere issues. Ingewikkeld dus. Blijf niet onnodig lang lopen met de zorg over wat er met je aan de hand is. Een huisarts zoekt dit voor je uit en stelt een diagnose. Dan weet je waar je aan toe bent en kun je (samen met iemand) gericht werken aan een oplossing.
Zijn je klachten vooral werk-gerelateerd kun je er ook voor kiezen om naar de bedrijfsarts te gaan.
Wist je dat je anoniem een consult bij je bedrijfsarts kunt plannen? Heel handig maar weinig werknemers maken hier gebruik van.

Wij gebruiken de Burn-out Assesment Tool (BAT) om te zien of onze coachee’s kans maken op burn-out. De uitslag wordt aangegeven met de kleuren groen, oranje of rood. De kleur geeft een indicatie aan van wat jouw risico is op burn-out. Hiermee wordt dus niet een diagnose gesteld.
Groen: Geen kans op burn-out
Oranje: Risico op burn-out
Rood: Groot risico een burn-out.

Doe de burn-out test

Doe de test en ga na hoe of je kans maakt op een burn-out. https://www.jobdesign.be/burnout-test.html
Score je oranje of rood neem contact op met je arts!

Wil je een uitgebreide test of heb je hulp nodig? Maak een afspraak met de Burn-out experts Sophie Hickox, haptotherapeute of Nicolette Verheem Burn-out coach 

Wil je weten wat een burn-out is lees Sophie’s blog Wat is burn-out? https://www.burnout-experts.nl/blog/burn-out-wat-is-dat/

Wil je tips van ervaringsdeskundigen over Do’s en Don’ts als je overspannen/burnt-out bent? Lees Nicolette’s blog https://www.burnout-experts.nl/blog/dos-donts-burn-out-ervaringsdeskundigen/