Merel
Ervaringsverhaal
Merel was 26 jaar toen ze een burn-outklachten kreeg tijdens haar functie Junior projectleider Afrika.
Hoe zag jouw burn-outklachten eruit?
‘Ik sliep al een jaar slecht, was veel afgevallen mijn haar viel uit toen de huisarts zei: “Je bent wel heel dun geworden, je hebt te hoge stress levels.” Toen zei ik bij mezelf: “Het is klaar, ik ga een tijdje thuis zitten.” Ik liet in een keer los. De avond ervoor had ik nog de grootste lol. Na acht weken thuis te hebben gezeten kon ik fysiek weer aan het werk maar mijn contract werd niet verlengd. Dit gaf mentaal een enorme deuk. Ik dacht zie je nou wel, het klopt, ik kan niets. Ik ben niets waard. ik heb 20 jaar op school gezeten en nu hoeven ze me niet. En zo jong burn-out klachten hebben in een tijd dat het niet zo bekend was, deed mijn zelfvertrouwen geen goed. Omdat mijn partner en vrienden in het bedrijf werkte was het sociaal gezien geweldig op het werk. Dit viel weg. Ik had het gevoel alsof mijn familie was ‘uitgezet’. Ik werd minder open en had angst om te plannen.
Wat betekent burn-outklachten voor jou?
‘Te lang werk doen waar ik te weinig energie van krijg, te veel aandacht aan te veel verschillende dingen, teveel hooi op mijn vork. En daarbij een opstapeling van stressvolle gebeurtenissen.’
Hoe lang duurde jouw burn-outklachten?
De aanloop naar mijn burn-outklachten was ongeveer een jaar en ik ben 8 weken uitgevallen waarna ik fysiek weer aan het werk kon maar toen mijn contract niet werd verlengd.
Wat was de oorzaak van jouw burn-out klachten, denk je?
‘Ik wilde teveel. Ik wilde alles doen: het studentenleven voortzetten in mijn fulltime werkleven, ik werkte full time en deed een cursus Frans in het weekend, ik had werkreizen naar Afrika waar soms slechts een dag tussen zat. Het ging maar door. Mijn opa overleed in die tijd en dat greep me erg aan. Dit alles bij elkaar maakte dat ik uitviel.’
Wat hielp jou in deze periode?
Wat mij goed deed was slaap, regelmaat, wandelen, chillen en veel over mijn situatie praten met anderen en gewoon gaan zitten en voelen.
Wat hielp je juist niet?
‘Wat mij in de weg heeft gezeten was mijn uitgangspunt ‘ik ben fout’. Wat ook niet werkte was te veel hulpverleners tegelijk hebben (als ik iets doe wil ik het ook helemaal goed doen) waarbij ik de gedachte had ‘ik moet gefixt worden’ ipv ‘ik ben ok’ het was de baan die niet bij me paste.
Wat was de winst van deze lastige periode?
‘Ik ga niet bij de pakken neerzitten, ik ga ermee aan de slag daardoor heb ik yoga en meditatie de spirituele kant ontdekt. Wat ik gemist heb bij de hulpverleners, geef ik nu anderen in mijn werk als coach. Ik zie ze. Help mensen voelen wie ze zijn en wat ze waard zijn. Dat ze ok zijn. Ik breng luchtigheid en relativeer: “dan zit je niet op je plek, maakt het uit, er zijn nog miljoen andere banen.”
Wat wil je mensen meegeven die in een burn-out zitten?
De antwoorden zitten in jezelf. Ga zitten en voelen wat er is. Het is doodeng maar je komt er naar verloop van tijd achter wat de burn-out over jou zegt en je gaat antwoorden vinden op wat wil ik?
…………………..
Het leven na de burn-out
Merel heeft nog een tijd gehad waarin ze bang was risico’s te nemen, om zichzelf echt te laten zien en haar volle potentie tot recht te laten komen dit lukt haar inmiddels goed. Merel is tegenwoordig trainer/coach in persoonlijke ontwikkeling.