Van werkdruk naar werkgeluk.
In mijn coachtrajecten gebruik ik altijd de handzame ‘cirkels van Weijers’. Ik heb de cirkels groot aan de muur hangen, dat werkt lekker. Ik gebruik ze de ene x om stressoren in beeld te krijgen, de andere x om in kaart te brengen wat ze nou eigenlijk doen in het leven wat wel/niet ‘de bedoeling’ is. De bedoeling? Ja, wat is jouw bedoeling in het leven, waar krijg je energie van, wat geeft zin, waar wordt je blij van? En wat haalt energie uit je, kost je te veel moeite, doe je omdat je denkt dat het van je verlangt wordt? Coachee’s vinden het niet alleen leuk en eenvoudig om te doen maar krijgen ook altijd direct nieuwe inzichten.
Wat zijn de cirkels van Weijers? En hoe kom je van werkdruk naar werkgeluk?
Frank Weijers, is auteur van ‘Ruimte, stop met onzin, doe wat de bedoeling is’ en 3 boekjes over Deep Democracy’ legt zijn cirkels uit in dit artikel.
Bart klaagt al maanden over hoge werkdruk. Als zijn leidinggevende hoor ik hem telkens opnieuw aan en zeg dan zinnen als “Ik begrijp dat het niet makkelijk voor je is”, “Misschien met je er ook eens met een van onze coaches over praten” en “We moeten er in het MT nog eens goed naar kijken”, waarna we het gesprek in gedeelde machteloosheid beëindigen.
Tekortschieten
Veel werkenden ervaren te hoge werkdruk. Daardoor krijgen ze het gevoel dat ze tekortschieten, waardoor de ervaren druk verder wordt vergroot. Ze verliezen de grip op hun werk en daarmee op zichzelf. Burn-outs liggen op de loer.
Machteloosheid
De werkdruk is te hoog wanneer een werkende ervaart dat hij meer werk moet verrichten dan hij aankan in de daarvoor beschikbare tijd. Dat gaat vaak gepaard met gevoelens van machteloosheid, bij zowel de betrokken professional als zijn leidinggevende. Een dynamiek van klagen en klachten incasseren is daarvan doorgaans het gevolg. Dat doorbreken vraagt dat de betrokken professional zelf actief op zoek gaat naar oplossingen. Hij krijgt de regie op zijn eigen werk terug, terwijl zijn leidinggevende uit de kramp van ‘het deugt niet, die hoge werkdruk, maar ik kan er ook niks aan doen’ komt.
Ruimte creëren
De afgelopen jaren heb ik – in wisselwerking met mensen in organisaties in met name onderwijs en zorg – een krachtig instrument ontwikkeld dat helpt om de stap te zetten van hoge werkdruk en machteloosheid naar werkgeluk: herwonnen regie op, en plezier in je werk omdat je doet wat je bedoeling is, op manieren die bij je passen met een werkdruk die helemaal OK is. De toepassing is eenvoudig. In essentie komt het erop neer dat de betrokken professional met behulp van ruimtecirkels overzicht en inzicht creëert met betrekking tot de relatie tussen wat hij zou moeten en willen doen én wat hij in werkelijkheid doet. Dat levert op dat hij zich ervan bewust wordt dat niet alles wat hij doet bijdraagt aan hetgeen de bedoeling is. Met dat inzicht besluit hij – in overleg met anderen, meestal zijn leidinggevende – waarmee hij gaat stoppen om ruimte te creëren.
Heb ik een burn-out? Doe hier de wetenschappelijke test en weet binnen 8 minuten of je kans maakt op burn-out.